Inlägget gjort

I love pepparmynta

Jag gillar pepparmyntans dubbelkaraktär!

Mentha betyder att något är kylande för kroppen & sinnet, Piperita är Sanskrit och betyder peppar, som är värmande till sin karaktär.

Yin och Yang helt enkelt! värmande och kylande, mörkt och ljust, uppiggande och lugnande… hur då? jo, när man doftar på pepparmynta blir man lugn samtidigt som sinnet skärps utan att man blir dåsig. Man blir alltså klar i knoppen och lugn i kroppen.

Har man svår att somna kan ett litet sniff pepparmynta hjälpa till, speciellt efter ett dignande julbord där magen kanske står i fyra hörn efter för mycket mat och godis. Pepparmynta förbättrar nämligen matspjälkningen och minskar bildandet av gaser!

Man får passa sig för att sniffa för mycket innan sängdags dock, för stora doser kan ge motsatt effekt om du bara är ute efter att somna gott. Ett par sniff och du somnar garanterat gott eftersom pepparmyntan mildrar känslomässig och mental stress. För mycket av det goda kan göra dig piggare än du tänkt.

Huvudvärk, illamående och migrän, ett litet sniff pepparmynta kan hjälpa! När huvudet känns som att det skall gå i tusen bitar kan pepparmyntan vara räddningen. Vid åksjuka och illamående, jo då det har fungerat på mig!

När en förkylning kommer smygandes och det känns täppt i näsa och bihålor kanske med hosta och andningsproblem, då kan det underlätta att andas in lite pepparmynta.

Pepparmynta  har dessutom en smärtlindrande effekt och hjälper vid muskelvärk.

Efter en hel dag på jobbet i varma skor, gissa om det är skönt att få massage för sina trötta fötter och ben!

Som sagt I love pepparmynta!

Inlägget gjort

Ett ord från Sally…

Nu har jag hittat det jag längtat efter länge! Dofthylsan!

När jag var liten kunde jag köpa en sån där doftmanick som jag tror var fylld med Eukalyptus eller mentol. Jag har längtat efter att hitta något liknade igen med bra kvalité, med 100 % rena eteriska oljor, och lite modernare design.

Aromaterapi i en liten hylsa! Bara så perfekt.

Hur funkar det då? Jo, dofter färdas snabbt, väldigt snabbt. De är snabbare än en tallrik spaghetti som påverkar din insulinnivå. Snabbare än någon medicin som färdas genom din mage och sedan ut i blodbanan. Dofter färdas på millisekunder till hjärnan, helt oscensurerat så att säga.

Ett sniff och hjärnan skickar signaler till kroppen. Lugna ner dig, bli piggare, fokusera, slappna av. Snabba budskap tack vare vårt fantastiska luktsinne.

Dofter påverkar oss både fysiologiskt och psykologiskt, det är det som är tjusningen med aromaterapi och det är förstås det som är tjusningen med dofthylsan.

Doftmolekylerna färdas från dofthylsan, till näsan och från näsan direkt till hjärnan, snabbt och oscensurerat. Som en highway direkt in i systemet.

Det är naturligtvis viktigt att man använder 100 % rena eteriska oljor. Allt annat i doftväg kanske doftar gott men påverkar oss inte alls på samma sätt som det som kommer från naturen gör. Syntetiska dofter göre sig icke besvär i min aromaterapivärld!

 

 

Inlägget gjort

Om Scrappy Hippie

Scrappy hippie skapades av  mig Ms Sally Piperita, Ms S. Piperita

Jag älskar allt som har med hälsa att göra och ägnar massor av tid till att hitta det bästa av allt!

Varför inte dela med sig av allt detta? Gick tankarna och så föddes Scrappy hippie.

 

Allt du hittar på Scrappy Hippie har noga prövats av mig själv, ibland har familjen haft lite åsikter, och kanske har det mest varit för att de själva velat pröva den goda chokladen, teerna och den fantastiska ansiktsserien med helt ekologiska ingredienser.

 

Jag är en aromaterapi entusiast, inget gör mig så glad som ekologiska eteriska oljor som dessutom framställts med de bästa av tekniker, där råvarorna odlats med kärlek och omsorg om människa och natur.

Åtföljs det dessutom av tekniska dokument och krångliga kurvor, slår hjärtat ett extra slag!

Varför Scrappy…? Ordet betyder hopplockad, hoprafsad, planlös…Ja det är så det ser ut i Ms Piperitas liv. Ett planlöst letande efter det bästa som finns i livet.

Livet skall vara kul och gott och det skall vara kvalitet på det!

Märkligare än så är det inte, ekologiskt, gott, hälsosamt, lärorikt, kvalite och jädrans kul!

Och så lite peace å love på det, ja där har du Scrappy Hippie.

Framöver tänker jag skriva allt jag kan om aromaterapi och varför just aromaterapi får mitt hjärta att slå ett extra slag. Hoppas att du vill vara med på resan!

 

Inlägget gjort

Einstein sa…

”It is the supreme art of the teacher to awaken joy in creative expression and knowledge”

Han sa också ” Creativity is the intelligence having fun”

Håller helt med! Kreativitet är att använda sin fantasi och att använda den klokt…till rätt saker…som att plocka fram sina målarfärger och bara leka med färgerna utan att det skall föreställa något speciellt, leka, kladda, ha kul! Hitta på nya recept på smoothies, blanda egna dofter med eteriska oljor, göra snöänglar, sitta på en brygga och dingla med bena och kolla på krabbor, dansa, knata i skogen, sjunga och äta choklad.

Så får jag igång min kreativitet, en chokladbit, en truddelutt, lite färgstänk och så är jag igång!

Några av mina favoritämnen som absolut, utan undantag, sätter igång min fantasi är aromaterapi och mina eteriska oljor. Finns bara inget roligare! Jag använder eteriska oljor till allt! Även när jag städar! Lite musik, en bit choklad, favoritdoften i skurhinken så är jag igång med veckostädet och det är kul!

Jag vill dela med mig av mina hetaste städtips framöver(och allt jag kan om aromaterapi…) ta fram skurhinken och gör dig redo!

Här kommer en början på min städkreativitet…

En blandning som doftar fräscht och som bacelluskerna inte gillar, garanterat!  Häll vatten i en 30 ml sprayflaska ( helst glas) droppa i 8 droppar tea-tree, 5 droppar citron, 2 droppar citronmyrten & 10 droppar grapefrukt. Skaka om ordentligt, spraya och torka rent med en trasa. Enkelt, fräscht, naturligt och doftar ljuvligt, och som sagt, baciller gillar inte detta alls! Denna blandning   kan du rengöra ytor som tål vatten ex din yogamatta, köksbänken, massagebänken ja, vad du nu har.

För att hålla duschdraperiet rent, och andra fuktiga områden i badrummet, där mögel och annat tjafs samlar sig, kan du prova att blanda 450 ml vatten och 1 matsked vinäger, 40 droppar tea-tree, 30 droppar geranium och 40 droppar palmarosa häll i en sprayflaska skaka om och spraya duschdraperiet, badkaret, duschkabinen… jagar bort svamp och annat otyg som trivs i fuktiga miljöer.

Eteriska oljor ( som jag kommer skriva massor om i framtiden) blandar sig inte med vatten, de lägger sig på ytan, därför måste du skaka om ordentligt innan du sprejar.

Gör en ”pasta” av en halv kopp mineralsalt, en halv kopp vinäger 25 droppar tea-tree och 5 droppar citron. Blanda till en smet och använd för att skura badkaret eller duschkabinen. Skölj! Färdigt, snyggt, enkelt och doftar ljuvligt och det bästa av allt, det är roligt att blanda sitt eget lilla städskåp, det kan vi väl kalla att vara kreativ?

Nu har du lite att börja med…mer kommer framöver.